Meteen naar de inhoud

Neem een kijkje in een Twentse vliegtuigbunker tijdens het Koude Oorlog Weekend op 20 en 21 april

Het is precies 75 jaar geleden dat de NAVO werd opgericht. Om hierbij stil te staan, staat het weekend van 20 en 21 april in het teken van dit jubileum. Over het hele land zijn authentieke Koude Oorlog-locaties geopend voor het publiek, óók in Twente. Het Koude Oorlog Centrum op Vliegbasis Twenthe heeft de zware bunkerdeur van één van de vliegtuigshelters geopend voor het publiek.

Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Een NF-5B straaljager wordt een shelter ingelierd op Vliegbasis Twenthe.
Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

De NAVO is sinds de oorlog in Oekraïne weer helemaal terug in het nieuws. Landen geven weer meer geld uit aan defensie en er zijn zelfs twee nieuwe landen lid geworden. Het militaire bondgenootschap speelde ook een zeer belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog. Tijdens deze gewapende vrede stonden Oost en West lijnrecht tegenover elkaar, net zoals vandaag de dag. Ook in Twente drukte de NAVO      decennialang een grote stempel op de regio. Tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal was tot 2007 Vliegbasis Twenthe operationeel. Straaljagers stonden 24/7 klaar om een eventuele aanval vanuit het Oosten af te kunnen slaan.

Kijkje in een vliegtuigbunker

In het weekend van zaterdag 20 april en zondag 21 april opent het Koude Oorlog Centrum (KOC) de deuren van vliegtuigshelter B525. Dit is een speciale bunker waar een straaljager veilig gestald kon worden. In de shelter kunnen bezoekers meer te weten komen over de Koude Oorlog en de rol die de vliegbasis in deze periode vervulde. Gidsen van het KOC geven ook korte rondleidingen over het terrein. Radiozendamateurs leggen door heel Nederland een radionetwerk aan dat alle locaties met elkaar verbindt.

De vliegtuigshelter is op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. Je kunt de auto parkeren bij kunstwerk De Doppler aan de Grefterberghoekweg. Deze weg is te bereiken direct links bij de McDonald’s in Oldenzaal, nabij de A1. Of via Google Maps op ‘Parkeerplaats Vliegveld Twenthe Noord’

ROUTEKAART MET DE AUTO VANAF MCDONALDS OLDENZAAL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *